Samverkan med hälso- och sjukvården

This page in English

Stockholms läns landsting är Karolinska Institutets enskilt största samarbetspartner. En betydande del av Karolinska Institutets forskning och utbildning förutsätter tillgång till hälso- och sjukvården vilket innebär ett nära samarbete med landstinget inom olika verksamheter och på olika organisatoriska nivåer.

För att bedriva en god hälso- och sjukvård och medverka till att förbättra människors hälsa måste banden mellan universitet och sjukvård vara starka. Vetenskapliga upptäckter ska snabbt översättas till nya behandlingsmetoder och vårdprogram, nya läkemedel och tekniker. Även kliniska behov bör så fort som möjligt återföras till forskningen, så att nya behandlingmetoder kan utvecklas.

Det nära samarbetet mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Karolinska Institutet (KI) syftar till att skapa en väl integrerad infrastruktur för sjukvård, utbildning, forskning och utveckling och för att få ett bättre strategiskt helhetsperspektiv över behov och resurser.

Drygt hälften av universitetets institutioner har sin verksamhet förlagd till landstingsmiljö och oftast är även doktorander, forskare och lärare vid KI yrkesverksamma på regionens stora sjukhus. Flertalet studenter vid KI är under stora delar av sin utbildning på sjukhusen, i öppenvården och i kommunernas omsorgsverksamheter.

Samverkansorganisation KI-SLL

För att göra samarbetet effektivt, tas beslut om övergripande strategier för utbildning, forskning och infrastruktur i gemensamma styrgrupper. Genom det regionala ALF-avtalet organiseras samverkan mellan KI och SLL på tre nivåer; på ledningsnivå av en ledningsgrupp KI-SLL, sjukhusnivå/motsvarande av FoUU-kommittéer och på verksamhetsnivå av FoUU-grupper.

Organisation och ledning av samverkan KI-SLL

ALF-avtal

Samarbetet bygger på det så kallade ALF-avtalet som reglerar statens ersättning till landstingen för vissa kostnader i samband med utbildning och medicinsk forskning. SLL anvisar medel av ungefär motsvarande storlek som komplettering till ALF-ersättningen. KI och SLL ansvarar gemensamt för fördelningen av dessa resurser.

Nationellt ALF-avtal

Nationellt ALF-avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården.

Nationellt ALF-avtal

Regionalt ALF-avtal

Det nationella ALF-avtalet kompletteras med regionala avtal mellan berörda landsting (regioner) och universitet. Förhandlingar om ett nytt, regionalt ALF-avtal mellan KI och SLL har inletts.

Regionalt ALF-avtal

Hälso- och sjukvårdSamverkan